Att byta liner i poolen

Byta liner i poolen till rimlig kostnad utan att rucka på kvalitén

Så är arbetet och underhållet med poolen en minst lika viktig del. Att ha en välfungerande poolpump och ett riktigt bra filter, som är anpassat till poolens storlek är ett par exempel på saker som är viktiga för att glädjen med poolen skall bli beständig. En annan stor och viktig sak är din poolliner d.v.s. den beklädda insidan av poolen där allt vatten finns. Den utsätts för solljus, poolkemikalier, klättrande barn och rent åldersförfall och för att inte riskera en större läcka och akut behöva byta liner kan det vara sunt att ha med i tankarna runt poolskötseln att linern kommer att behöva bytas, förr eller senare.

byta liner pool kostnad

I detta sammanhang måste sägas att ALLA inte har liner. Det finns fortfarande pooler som har kaklad insida, oftast i någon härlig mosaik och här är det helt andra saker som man behöver vara på sin vakt inför. I denna artikel fokuserar vi på liner och hur det går till när man skall byta liner. Så till saken: Linern har kanske några år på nacken vid det här laget och inte helt sällan börjar behovet av ett byta visa sig när man upptäcker att vattennivån oförklarligt och sakta sjunker. Det kan handla om en liner som är både 10 och 15 år gammal och en riktigt välskött liner som inte ansträngts alltför tufft med onormalt mycket kemikalier kan faktiskt klara ännu mer. Men frågar man expertisen – och det bör man kanske göra – så är nog en hållbarhet på ungefär 15 år lagom att räkna med. Allt under förutsättning att linern inte får någon stickskada eller reva p.g.a. yttre påverkan för då kommer ju livslängden att bli avsevärt kortare.

För att just slippa otrevliga överraskningar så är det allra mest praktiskt att planera in ett linerbyte i samband med en ny säsong. Då är ändå vattennivån nedsänkt och ingen pågående badperiod behöver avbrytas. Allt vatten i poolen måste naturligtvis tömmas ut och sargkanten blottläggas. Tänker du byta bräddavlopp samtidigt så kan en större yta kring just bräddavloppet behöver friläggas och utrymme skapas för att kunna arbeta obehindrat med att även byta ut ditt bräddavlopp.

byta liner linerbyte byta liner kostnad

När vattnet är borta är det dags att starta med att få poolen ”trä-ren” d.v.s. få bort den gamla linern, bottenmattan och cellplasten på poolväggarna. Där under kommer själva träkonstruktionen att visa sig, ofta som här, i forma av spånskivor fästade i stålreglar. Har poolen varit utsatt för läckage kan det vara en god investering att byta ut fuktskadade trädetaljer och ge poolen de bästa förutsättningarna för ytterligare 15 problemfria år. Att även se över dräneringen och kopplingar för utblås och poolbelysning är andra viktiga saker som man har stor hjälp av att se över samtidigt som man skall byta liner.

byta liner i poolen till rimlig kostnad

Ny fräsch bottenmatta på plats och sedan är det dags att rulla på och fästa cellplast runt alla sidorna. Både matta och cellplast är till för att ge väggar och botten en slät och mjuk yta som också fungerar som en slags dränerande lager mellan träväggarna och linern. Den fungerar som ett mellanlager mellan poolkonstruktionen och marken. Cellplast på poolväggarna är inte obligatoriskt men det är en detalj som förespråkas starkt bland poolbyggarna runt om i landet.

Byta liner i markpool kostnad hållbarhet.

När man beställer liner så beställer man det exakta måttet som poolen har och linern levereras med formade hörn och bottenmarkeringar redan från början. När poollinern lagts ut på hela bottenmattan fortsätter man med själva infästningen i sargen. Det finns några olika sätt att göra själva infästningen på men alla varianter kräver att sargen är bortmonterad så att man kommer åt inunder kanten. När väl linern är fäst runt hela poolkanten är det dags att börja fylla på vatten igen.

Snart är vattennivån uppe i bräddavloppet och cirkulationen kan dras igång igen. Precis som vid varje uppstart behöver du nu se till att reglera dina värden i vattnet med hjälp av kemikalierna som du brukar. Att få en sund balans i poolen och ett friskt vatten, så snart som möjligt är en förutsättning för att slippa onödigt nytt slit på den liner som nu skall hålla många, glädjefyllda år framöver.

Byta liner i poolen kostnad linerbyte

 

Känner du dig osäker på om du klarar av jobbet med att byta liner själv så har alla större poolföretag medarbetare som sysslar med den här typen av arbeten hela dagarna. Ta hjälp av dem när du skall byta liner och försäkra dig om att jobbet blir både snabbt, effektivt och proffsigt utfört.

 

 

Redaktionen tipsar

Pahlén har mer än 40 års erfarenhet av tillverkning av kvalitetsprodukter för pooler i alla storlekar Från små privata pooler till stora...
Med ett härligt pooldäck runt poolen skapar du en vacker oas. Visst är det underbart med en egen pool på tomten! Med en relativt liten...
Ibland önskar man att det bara vore att dra undan skyddet och börja bada... När värmen kommer lite hastigt på, som det gjorde i år, blir...

Annonser

Utvalda varumärken

Designa din egen pool med vårt unika system!
Vi erbjuder Dig Skandinaviens största urval pooler - ovan eller under mark
Glasfiberpooler och Thermopooler, kompletta poolpaket hos Pool Sweden
Glasfiberpooler av högsta kvalitet. Våra pooler har en keramisk kärna och 20 års garanti.