Rent poolvatten

 

Med rent och fräscht vatten blir det en fröjd att bada i poolen.  

En egen pool är en dröm för många men för att drömmen ska vara ett nöje så krävs det att den sköts på rätt sätt. För att vattnet skall vara fräscht och lockande under hela badsäsongen så behöver du tillsätta olika kemikalier. Vilka och hur mycket beror på vad du har för pool, hur stor den är och hur ofta den används. De poolkemikalier som används är klor i olika former, där procenten utav aktivt klor skiljer beroende på vilken typ utav pool du har och vilken effekt du vill uppnå. De klorpreparat du kan välja mellan är bland annat snabbklor, dagsklor, aktionchock, multiklor och långverkansklor. Klorbalans är en annan poolkemikalie som skall skydda poolens dagsklor från att brytas ner utav solens UV-strålar. Om du har chockklorerat poolen så kan du snabbt sänka klorhalten i din pool med hjälp utav antiklor. 

Saltklorinator från Folkpool

 

En saltklorinator desinficerar ditt poolvatten genom att omvandla salt till hypoklorit. Med en pålitlig saltklorinator så får du ett friskt poolvatten som varken luktar klor eller kemikalier. Föredrar du att rengöra poolen utan att använda klor så kan du istället använda klorfri desinficering som rengör med hjälp utav aktivt syre. Använder du klorfri desinficering så bör du kombinera den med algdräpare för att få en så bra effekt som möjligt.

Det finns även poolkemi för att höja pH-värdet i vattnet eller att sänka pH om det skulle bli för högt. Du kan även använda poolkemi för att höja kalk och alkanitet om det behövs. En annan typ utav poolkemikalier som det är vanligt att man använder är så kallade flockningsmedel. Det finns olika typer utav flockningsmedel som fångar upp mycket små partiklar som annars skulle ha passerat genom sandfilterbädden. För att du skall kunna veta hur värdena är i din pool så kan du mäta dem med teststrips.

Det finns några olika varianter utav teststickor som mäter lite olika värden beroende på ditt råvatten. Om poolens råvatten är välbalanserat så räcker det med standard teststrips som mäter de vanligaste värdena. Har du däremot en egen brunn där råvattnet inte är lika välbalanserat så rekommenderas det att du använder teststrips som mäter lite fler värden. Vill du se de exakta värdena för din pool istället för att jämföra med en skala så kan du investera i ett digitalt test. Då stoppar du in teststipsen i ditt digitala test som läser av värdena och visar upp dem på displayen.

Använder du aktivt syre i poolen istället för klor så finns det speciella teststickor för att mäta syrehalten istället för klorhalten. Ett annat testset mäter salthalten i din pool. Vill du veta mer om de olika poolkemikalierna på marknaden så är du välkommen att besöka våra annonsörers hemsidor. Där hittar du både fakta om deras sortiment och din närmaste återförsäljare.  

 

Poolkemikalier från Svenska Poolfabriken

 

 

Redaktionen tipsar

Om inte planeringen med att bygga ny pool började redan i höstas så är det hög tid nu Drömmen om att bygga ny pool och möjligheten att bara...
Byta liner i poolen till rimlig kostnad utan att rucka på kvalitén Så är arbetet och underhållet med poolen en minst lika viktig del. Att...
Pooler finns i alla dess former från den lilla runda till den riktigt stora rektangulära med brutna hörn Naturligtvis är det så att din...

Annonser

Utvalda varumärken

Poolkemikalier - Vattenvård för ett gnistrande klart och rent poolvatten
Hos 4Spas hittar du spafilter, spalock, spakemi och spatillbehör till ditt spabad.
Hoppa i vattnet! Upplev nöjet av att bada i en klorfri Baquacil swimmingpool.
hth klor används för desinfektion av dricksvatten.
hth Klor - undvika problem med klorlås.