Vårstarta poolen

Ibland önskar man att det bara vore att dra undan skyddet och börja bada...

När värmen kommer lite hastigt på, som det gjorde i år, blir man extra sugen på att vårstarten av poolen skall gå så snabbt och smidigt som möjligt. Att rena, värma, backspola och flocka är ett tidskrävande arbete och dessutom svårt att skynda på. Varje moment måste göras grundligt för att det skall bli bra men den belöning man sedan får, i form av kristallklart vatten, skön temperatur, och en glädjespridande fritidssysselsättning är värd allt detta jobb.

 

Startdags av poolen

När medeltemperaturen över dygnet håller sig på minst 10 grader är det dags att börja tänka på poolstart. Först måste all vintertäckning bort. Det kan vara, som här, i form av plåtar men det är heller inte ovanligt att man ser olika konstruktioner med presenning som får fungera som vintertäckning. Varje plåtsektion lyfts bort och göms undan till hösten. Vattnet i poolen är nedsänkt till ungefär halva mängden och varje gång blir man lite chockad över hur det ser ut i vattnet. Plåtarna gör ju inte helt tätt utan det har kunnat smita ner både löv, insekter och som denna gång en död mus, som hamnat på botten. De svarta luftkuddarna som ligger i poolen är för att hindra att isen spränger poolen under vintern. Skulle vattnet frysa så trycks luften i kuddarna ihop och poolen klarar sig från skador.

 

Poolhåven får jobba

När man med poolhåven har samlat upp de löv som flyter på ytan och de större sakerna som eventuellt kan ha samlats på botten är det dags för den mer grundliga bottenrengöringen. I vårt fall handlar det om en poolrobot som släpps ned på botten och som arbetar med att suga upp skräp, från botten och en bit upp på kanterna, under 4 timmar i sträck. När man sedan tar upp roboten och öppnar filtret kan du hitta både spindlar, löv och annat skräp i filterpåsen. Påsen sköljs och tvättas i maskinen sen är det på det igen och igen och igen.För andra, som väljer den mer manuella varianten så är det manuell bottensugning som gäller. I denna uppstartfas är vattentemperaturen hos oss 11 grader.

 

Poolskydd - Inhängnad

Då vi saknar korrekt inhägnad pool med staket och låst grind så är det väldigt viktigt att man direkt monterar på poolskyddet, som har hängt upphängt i taket under den nedre altanen och insmord i lite kletigt medel som förhindrar algtillväxt. Nu skall fästena skruvas fast i pooldäcket och mataranordningen trimmas in så att det går lätt att dra mitt poolöverdrag av och på. Regeln som gäller när man har en öppen pool som vi, är att man aldrig får lämna poolen utan uppsikt. Skall vi gå in och äta - poolduk på, vill vi gå upp på den andra altanen för att sola – poolskydd på. Väldigt viktigt och ansvaret ligger helt på mig som poolägare om någon olycka skulle ske. Som ni ser hänger fortfarande poolbelysningen lös, inslagen i var sin platspåse och med den temperatur som nu råder i poolen är det inte aktuellt att stoppa ner armarna för att skruva fast dem heller.

Hur själva påfyllnaden av vatten går till kan vara lite olika. Somliga har inte så bra vattenkvalité att det går att ta direkt från vattenslangen utan måste beställa hem en tankbil med färskvatten. I vårt fall låter vi vattenslangen ligga över kanten och fylla i färskvatten under ett par dagar. Innan vattennivån nått upp över inloppen och luftmunstyckena i poolen måste alla slangar kopplas samman. I annat fall hade allt det vatten du pumpar i poolen bara runnit ut inne i poolrummet igen.

 

Orsaken till att ventiler och platsrör skruvas bort över vintern är förstås den stora frysrisken. Med sprickor i rören kommer ditt system inte att hålla tätt, vilket i sin tur leder till dyra omkostnader för byte till nya rör. Utloppen, där det renade vattnet sprutar tillbaka in i poolen är också igensatta under vintern. Nu är det dags att sätta på sommar-munstycken där igen och se till att de är riktade snett uppåt, framåt mot vattenytan.

 

Sandfilter och rening

Ju mer plats man har i anslutning till poolen, d.v.s. under vattennivån och i direkkontakt med poolens ytterkant, dess då större poolrum kan du unna dig. Har du som vi, ett litet och trångt poolrum gäller det att servicekillen från din poolleverantör inte heller är så lång. Eller, åtminstone inte så känslig för att jobba i trånga utrymmen. Det är bl.a. här inne som några av ventilerna och platsrören skall monteras. Det är också här inne som själva pumpen, som driver runt vattnet i systemet, samt sandfiltret står. Trångt, kvavt och lite småfuktigt d.v.s. ett perfekt tillhåll för spindlar…

 

Kemikalier

När vattennivån kommit upp är det dags att slå på cirkulationen. Nu kommer vattnet att cirkulera i systemet och man börjar känna att det snart kan bli badläge. Nu börjar också arbetet med att få badvattnet i rätt balans. Först gäller det att chockklorera vattnet så att de sista bakterierna försvinner. I samband med detta är det också bra att flocka, vilket innebär att du lägger i en stav i ditt breddavlopp som fångar upp de små, små partiklarna i vattnet och ser till att de samlas i silkorgen, som sitter nere i bräddavloppet för att därifrån kunna samlas upp. Nu är det också rätt tid för att balansera pH-värdet i poolen. Det finns flera olika kemikalier som hjälper till med detta och känner du dig det minsta osäker, så råder vi dig att ta hjälp utav en kunnig fackman när balansen i poolen skall justeras.

 

Dags för värmepumpen

Nu är värmepumpen påkopplat och systemet värmer poolen några grader högre för varje dag. Snart är den uppe i en behaglig badtemperatur och snart kan man också få lön för sin möda. Ännu flyter lamporna som ett bevis på att värmen inte riktigt är i topp ännu. För varje dag som går blir vattnet varmare och varmare tills det en vacker dag, ca 1 vecka efter att vi drog igång arbetet är uppe i vår favorittemperatur och redo att inviga. Nu återstår jobbet med att hålla poolen lite fräsch och ren under hela badsäsongen och med dagsklor, poolrobot och kontroller med teststickor av vattenkvalité håller vi koll på att poolen hela tiden mår bra.

Detta är bara ett exempel på hur en poolstart kan gå till och det finns många fler reningssystem och uppvärmningssystem än det vi nämner här.

För att få en helhetsbild utav olika typer av pooler, rening, uppvärmning och mycket mer kan du gå in på Poolportalen och läsa vidare.

 

Redaktionen tipsar

Hur härlig än sommaren har varit så svalnar intresset för poolbadande i takt med temperaturen i termometern och det börjar bli dags för...
Med ett praktiskt pooldäck kan du göra upplevelsen vid din pool så mycket större. När hösten kommer och temperaturen sjunker är det dags...
Om inte planeringen med att bygga ny pool började redan i höstas så är det hög tid nu Drömmen om att bygga ny pool och möjligheten att bara...

Annonser

Utvalda varumärken

Poolkemikalier - Vattenvård för ett gnistrande klart och rent poolvatten
En smidig och snygg lösning med högsta säkerhet och som sänker uppvärmningskostnaden.
Installera och anslut till el-, ved-, pellets- eller oljepanna, värmepump eller solfångare
Svensktillverkade bronspumpar för optimal drift och livslängd.