Bygga ny pool

Om inte planeringen med att bygga ny pool började redan i höstas så är det hög tid nu

Drömmen om att bygga ny pool och möjligheten att bara kunna öppna altandörren för ett skönt morgondopp är för många en ultimat frihet. Att precis utanför dörren ha tillgång till denna uppvärmda, renade och fantastiska njutningspunkt ute i trädgården är lika ofta något som man tror är ogenomförbart, jättedyrt och alldeles för svårt att man gärna avfärdar det som just önskedrömmar.Faktum är att det inte behöver vara så svårt och så oövervinnerligt som man först tror. Med en god planering och hantverkare som är duktiga på att samarbeta kan det faktiskt flyta på ganska bra – så det är inte försent ännu för att kunna möta sommaren med en färdig pool på tomten.

Ovanmarkspooler bygga ny pool Bildkälla: Rubinpool

En grundförutsättning för att bygga ny pool är naturligtvis att du har en passande tomt att placera din nya pool på. Kanske tror man att man måste ha en stor gräsmatta där det går enkelt att gräva ner en rejäl pool med hjälp av en grävmaskin. Visst hade det varit både smidigt och enkelt att anlägga pool på en sådan tomt men det är långt ifrån alla som har det så väl förspänt.Kanske är det just för att fler skall få chansen att njuta av det goda poollivet som tillverkarna idag kan erbjuda mängder av olika poollösningar. Ovanmarkspooler för den som inte vill eller kan gräva ner sin pool, pooler med fria former för den som har ett osymmetriskt utrymme till sitt förfogande och markpooler i alla dess former, åttakantig, rektangulär, rund, ja nästan vad som helst. Ingen skall behöva tacka nej till en ny pool för att tomten inte har den beskaffenhet som man önskar och idag kan pooltillverkarna nästan tillmötesgå varje önskan som en specifik kund har.

Bygga ny pool och pooltrappor Bild: Svenska Poolfabriken

När du väl har bestämt dig gäller det att hitta den ultimata modellen för just din tomt. Kanske behöver du rådfråga en grävare eller annan anläggningsarbetare för att ta reda på hur det ser ut en bit ner under markytan. Kanske behöver det sprängas en del för att nå precis det djup du behöver. Beroende på din tomts förutsättningar kan olika poolmodeller vara passande. Alla detaljer när det gäller din pool som vilken liner den skall ha på insidan eller vilken typ av stege eller trappa som passar bäst kan du få hjälp med av poolleverantören.

Bygga ny pool med liner Bild: Svenska Poolfabriken

När du funderar på att bygga ny pool kan du be om att få ett personligt hembesök av en pooltillverkare för att sedan kunna få offert på jobbet. Utifrån den offerten kan du sedan välja att göra vissa delar själv eller att leja bort hela arbetet till poolleverantören och pooltillverkarens underleverantörer. När du väl kommit så långt att du vet vilken modell som blir bäst på din tomt kan det praktiska arbetet dra igång. Grävning, eventuell sprängning och gjutning av bottenplatta. Poolen behöver ju ett stadigt underlag att vila på så en bra bottenplatta är A och O.

Luftvärmepump från Svenska Poolfabriken när du skall bygga ny pool Bild: Svenska Poolfabriken

När bottenplattan är gjuten är det dags för monteringen av själva poolen. I samband med detta skall även reningssystemet monteras och slangar till värmeanordningen kopplas. Vilket uppvärmningssystem man väljer kan variera men en värmepump som monteras i anslutning till poolen är en vanlig lösning. Jordmassorna skall återfyllas runt poolen och linern skall monteras inuti poolen. Det skall också fyllas upp med en hel del vatten. Även om säsongen inte drar igång ännu så skall du ändå fylla upp en bit med vatten i poolen. Detta är för att du skall få ett jämnt tryck från både ut- och insidan av poolväggen.

Bygga ny pool Bild: Rubinpool

Medan du väntar på att poolsäsongen skall dra igång på allvar och värmningen sätts på, d.v.s. att utetemperaturen drar sig upp mot 15 grader i genomsnitt på ett dygn, så kan det nu vara smart att göra snyggt runt omkring poolen. Kanske bygga upp ett altandäck eller i alla fall klä in poolens närmaste område så att man inte behöver kliva i direkt från gräsmattan, berget eller vad nu poolen är monterad i. Att lägga plattor kring poolen är ett annat hållbart och snyggt sätt att klä in poolen.

Pooltak från Svenska Poolfabriken när du skall bygga ny pool Bild: Svenska Poolfabriken

En annan viktig del när du skall bygga ny pool är pooltäckningen. En praktisk men mer kostsam lösning är att montera ett pooltak. Det fungerar både sommar och vinter och blir dessutom ett smart skydd om du vill bada en regnig sommardag. Väljer man ett enklare poolöverdrag kan man välja elektriskt som drivs av en motor eller ett manuellt som du själv får veva av och på.

Poolöverdrag från Svenska Poolfabriken när du skall bygga ny pool Bild: Svenska Poolfabriken

Ett poolöverdrag duger inte som vintertäckning utan då kan man med fördel montera loss överdraget, tvätta av det och hänga det åt sidan till nästa sommarsäsong. Under höst, vinter och tidig vår har man då istället plåtar som skyddar poolen. De läggs på i delar, vilar tungt på poolens sarg och skyddar poolen mot både regnvatten, löv och annat ovälkommet som annars gärna vill leta sig dit. Det är ännu några månader kvar till den riktiga badsäsongen drar igång så än är det inte försent att göra slag i saken.Lycka till med dina poolplaner – du kommer snart att fråga dig själv; -Varför väntade jag så länge!?  

Redaktionen tipsar

Byta liner i poolen till rimlig kostnad utan att rucka på kvalitén Så är arbetet och underhållet med poolen en minst lika viktig del. Att...
Hur underbar vi än upplever vår pool och allt den ger oss så har varje säsong alltid ett slut. Det är alltid med ett visst vemod som man...
Funderar du på att skaffa pool hemma? Att bygga en pool på tomten kostar en del och många gruvar sig lite extra för uppvärmningskostnaden...

Annonser

Utvalda varumärken

Designa din egen pool med vårt unika system!
Vi erbjuder Dig Skandinaviens största urval pooler - ovan eller under mark
Ett av dom bredaste sortimenten av mark och ovanmarkspooler.
Glasfiberpooler och Thermopooler, kompletta poolpaket hos Pool Sweden